Logo

סוגי מכרסמים

תוכן עניינים

משפחת המכרסמים מורכבות ממשפחות רבות ומכילה מעל ל-2,000 מינים שונים בכל המשפחות.

הרבה מאוד שאלו אותנו על איך להבחין בין סוגי המכרסמים השונים על מנת לתת את המידע למדביר או על מנת לקנות מלכודת המתאימה להדברת מכרסמים. אז החלטנו שצריך לעשות סדר בסוגי מכרסמים שונים הנפוצים בארץ ישראל.

כל סוגי המכרסמים בארץ ישראלים הינם יונקים, מבנה הלסת שלהם דומה בין כל סוגי המכרסמים. מבנה הלסת והשיניים בנוי כך שיהיה להם קל יותר לכרסם בצורה יעילה כדי לשרוד את כל תנאי השטח. בחלק העליון של הלסת תוכלו למצוא שני סיניים ארוכות וחדות ועוד זוג דומה בחלק התחתון. השיניים מאפשרות להם ליצור מקומות מסתור, השגת מזון והגנה מפני טורפים.

סוגי מכרסמים – חולדות

חולדות הן אולי המטרד הכי גדול מבחינת האדם, חולדות אוהבות להיכנס לבתים ונושאות מחלות רבות. בישראל החולדות הנפוצות הן חולדת החוף והחולדה המצויה

 חולדת החוף

חולדת החוף היא החולדה הנפוצה ביותר, היא נקראת גם חולדה נודדת מפני שהיא עולה על אוניות (בתוך מכולות) ועוברת ממקום למקום בעולם. בנוף העירוני המקום המועדף על חולדת החוף הוא הביוב. בישראל אנו נוטים להתקל בחולדת החוף בעיקר בביוב, שם היא יכולה לחפור מחילות בעומק של כשני מטרים. במחילות אלה היא תקנן ותמליט את גוריה.

מדובר בחולדה גדולה, ומבנה גופה יכול להגיע ל-50 סנטימטר, ללא הזנב שיגיע עד ל10 סנטימטר. משקלה יכול לעבור את החצי קילו. צבע הפרווה שלה ינוע בין חום כהה לאפור הנוטה לצבע שחור.

חולדת החוף נושאת בגופה מחלות וחיידקים רבים, אלה יכולים לעבור לבני אדם ולבעלי חיים. ברוב המקרים אנו מחוסנים נגד החיידקים שאותם נושאת חולדת החוף אך חשוב להתנקות בצורה טובה לאחר מגע עם חולדת החוף.

במידה וראיתם חולדת המזכירה את חולדת החוף בביתכם דאגו להדברה נכונה (ניתן ללכוד אותן בעזרת מלכודות ולשחרר במקום מרוחק מהבית).

חולדת החוף

חולדה מצויה

חולדה מצויה נקראת גם חולדת עליות או חולדת הבתים, זאת החולדה השנייה בתפוצתה לאחר חולדת החוף. חולדות אלה נחשבות כאוכלות כל וניזונות ממגוון רחב של זרעים, פירות ואף ציפורים וחרקים. חולדה מצויה אוהבת לחיות בערים ובבתי האדם, היא מסתגלת בצורה טובה לכל איזור מחייה. חולדה זו היא מזיק גדול לאדם וחשוב להיפטר ממנה בשלב מוקדם ככל האפשר.

אורך גופה של החולדה המצויה הוא כ-18 סנטימטר, אורך הזנב שלה הוא מעל 20 סנטימטר. משקלה נמוך בהשוואה לחולדת החוף ומגיע לכ-150 גרם בלבד. צבעה פרוותה שונה בין הפרטים השונים ונע בין אפור עד שחור וחום.

חולדה מצויה

סוגי מכרסמים – עכברים

בשונה מחולדות ישנם מעט סוגי עכברים בעולם וברוב המקרים נתקל או בעכבר השדה או בעכבר מצוי.

עכבר השדה

עכבר השדה כמו ששמו מגלה מתגורר ומנהל את חיו בשדות, הוא מתאים את פעולותיו לתנאי השטח הקיימים באיזור המחייה שלו. עכבר השדה יבנה את מחילות המסתור שלו בתוך האדמה דרכם הוא ייצור דרכי גישה אל מקומות שמהם יוכל לצאת ולהביא מזון לתוך המחילה.

מבנה הלסת של עכבר זה דומה למבנה הלסת של העכבר המצוי. יש לו זוג שיניים חדות בלסת תחתונה ובלסת העליונה בעזרתם יכול לכרסם בכל חומר כמעט.

עיקר הנזק של עכבר השדה נובע מנזק אדיר לחקלאות. הוא יכול כמובן לעבור לבתים פרטיים בקרבת מקום ולגרום לנזקים בתשתיות הבתים. הוא יוכל לעבור כמעט כל חומר למעט זכוכית, בטון, ברזל וסוגי מתכת שונים. בשדה לעומת זאת הוא יכול לגרום נזקים לשתילים עצמם, למערכות ההשקייה, ולחוטי חשמל. כמו כן הוא יכול להיות נשא של מחלות כמו סלמונלה.

עכבר השדה

עכבר מצוי

ברוב המקרים זהו העכבר שתתקלו בו בבית. האויב העיקרי של עכבר זה הם ציפורים. העכבר המצוי ימקד את פעילותו לטווח של 10 מטרים בלבד, הוא ינסה לאתר ערימות אשפה ששם יוכל להסתתר ולצאת לפעילות אסיפת מזון בשעות הלילה. הוא יכול לקנן במחסנים ובחדר ארונות ולשם לברוח ברגע שיזהה סכנה. העכבר המצוי יעזוב את מקום מסתורו במידה וירגיש כי המקום אינו בטוח יותר, הוא משאיר לעצמו מחילות ונתיבי מילוט למקרה זה.

העכבר המצוי חי קצת פחות משנתיים בדרך כלל. הוא ניזון משאריות מזון שנמצאות בסביבתו. מאחר ובתי האדם מספקים לו תנאי מחייה טובים להתרבות קצת ההתפשטות שלו בבתי האדם גבוה מאוד.

עכבר זה מאוד מהיר במרחב העירוני. אורך זנבו יכול להגיע ל100 מילימטר, כאשר כל גופו יגיע עד 200 מילימטר בלבד. צורת אוזניות מעוגלת ועיניו שחורות, יש לו זיפים ארוכים בהם הוא נעזר לתנועה במרחב. הוא יכול להגיע עד 30 גרם וברוב המקרים יהיה שחור או חום בהיר.

העכבר המצויה הוא אחד מסוגי המכרסמים שתמצאו כמעט בכל איזור עירוני. ניתן למצוא אותו גם במקומות רביצה של בעלי חיים כמו פרות וכבשים או באיזורים חקלאיים אך יעדיף להיות באיזור עירוני.

עכבר מצוי

מחפשים מדביר?